KVS PRT Exam 2022-23: जल्द होने वाली है KVS प्राइमरी शिक्षक भर्ती परीक्षा, इंग्लिश ग्रामर के इन सवालों से करे परीक्षा की बेहतर तैयारी

English Practice Set for KVS PRT Exam 2022: केंद्रीय विद्यालय संगठन की ओर से प्राइमरी शिक्षकों की भर्ती हेतु 6000 से अधिक पदों पर नियुक्ति हेतु नोटिफिकेशन जारी किया जा चुका है जिसके आवेदन की प्रक्रिया 5 दिसंबर 2022 से शुरू हो चुकी है जो कि 26 दिसंबर तक चलने वाली है. ऐसे में परीक्षा में शामिल होने के योग्य और इच्छुक अभ्यर्थी ऑनलाइन माध्यम से अपने आवेदन जमा कर सकते हैं इस आर्टिकल में हम परीक्षा के पाठ्यक्रम के अनुसार इंग्लिश ग्रामर से पूछे जाने वाले कुछ महत्वपूर्ण प्रश्नों को आपके लिए लेकर आए हैं, जिन्हें KVS परीक्षा में बेहतर अंक पाने के लिए एक बार जरुर पढ़े.

आगामी केवीएस परीक्षा की दृष्टि से बेहद महत्वपूर्ण है, इंग्लिश ग्रामर के यह सवाल, अभी पढ़े—KVS PRT Exam 2022 English Practice Set

1. Which of the following words is a Noun?

(a) arrive

(b) assemble

(c) disturbance

(d) observe

Ans- c 

2. Each of the questions carries one mark.

(a) Noun

(b) Adjective

(c) Adverb

(d) Pronoun

Ans- d 

3. Choose the correct interrogative sentence for the following affirmative sentence:

Everyone would die for his country- 

(a) Who would not die for his country?

(b) Whom would die for his country?

(c) Would everyone die for their country?

(d) Should one die for one’s country?

Ans- a 

 Find out the best possible alternative from the choices given below:

4. Which is the correct sentence in the superlative degree? 

(a) The Taj Mahal is the most beautiful building in the world.

(b) No other building is as beautiful is as the Taj Mahal.

(c) The Taj Mahl is a beautiful building. 

(d) The Taj Mahl is more beautiful than any other building in the world.

Ans- a 

5. Which is the correct sentence in the comparative degree? 

(a) The higher you go, the cooler it gets.

(b) Higher you go, the cooler it gets. 

(c) Higher you go, cooler it gets.

(d) The higher you go, cooler it gets.

Ans- a 

6. Correct the following sentence

She entered into the room without knocking at the door’.

(a) She entered in the room without knocking at the door. 

(b) She entered in the room without knocking on the door.

(c) She entered into the room without knocking on the door.

(d) She entered the room without knocking at the door.

Ans- d 

7. Rearrange the jumbled parts of the sentence so that it is complete and meaningful.

Alexander —————– 

(P) was a disciple of Aristotle,

(Q) who was a great conqueror, 

(R) whom the world acknowledges as the greatest philosopher.

(S) The world has ever known.

Codes:

(a) PQSR

(b) RPQS

(c) QPRS

(d) SPQR 

Ans- c 

   Choose the option that shows the passive form of the given sentence.

8. Who did this?

(a) Who has this? done

(b) By whom was this

(c) Whom done this

(d) Whom done this

Ans- b 

9. I am playing tennis.

(a) Tennis is playing by me.

(b) I am being played.

(c) Tennis is played by me. 

(d) Tennis is being played by me.

Ans- d 

10. We have been shown several books. 

(a) We have seen several books.

(b) We have shown several books.

(c) The librarian has shown us several books.

(d) The librarian has been shown several books.

Ans- c 

11. The train starts —————– 6:10, so you had better be at the station ————– 6:00.

(a) by; at

(b) on; by

(c) at; by 

(d) at; on

Ans- c 

12. He has been here ————- Monday.

(a) for

(b) from

(c) on

(d) since

Ans- d 

13. Complete the sentence by choosing right choice: 

The Vice-President was invited to give ————– prizes to the winners.

(a) on

(b) of

(c) upon

(d) away

Ans- d 

Fill in the blanks by choosing the correct phrasal verb of the four alternatives given.

14. No one  —————— to offer help.

(a) came across

(b) came forward

(c) came upon 

(d) came on

Ans- b 

15. If I would have 

(a)/ been there 

(b)/ I certainly would have 

(c)/ taken care of the problem.

Ans-  a 

Read More:

केंद्रीय विद्यालय में 6 हजार से अधिक प्राइमरी शिक्षकों पदों पर भर्ती प्रक्रिया शुरू, 5 दिसंबर 2022 कर सकेंगे आवेदन

Staff Shortage in Kendriya Vidyalayas: KVS में 12,044 शिक्षकों के पद है ख़ाली, साल 2019 से नही हुई है भर्ती, गेस्ट टीचर के भरोसे स्कूल

ऊपर दिए गए इस आर्टिकल में हमने KVS 2023 परीक्षा में ‘इंग्लिश ग्रामर’ से पूछे जाने वाले (English Practice Set for KVS PRT Exam 2022) महत्वपूर्ण सवालों का अध्ययन किया, सभी TET परीक्षाओ की नवीनतम जानकारी के लिए हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य जरूर बने Join Link नीचे दी गई है।

Follow Facebook – Click Here
Join us on Telegram – Click Here
Follow us on Twitter – Click Here

Leave a Comment

Today CTET Exam Analysis 28 Dec 2022 Shift 1 MPTET 2023: मध्य प्रदेश शिक्षक पात्रता परीक्षा का नोटिफिकेशन जारी, जाने पूरी खबर CTET Admit Card 2022: कब जारी होगा सीटेट एडमिट कार्ड? जाने नई अपडेट SSC CHSL Tier 1 Exam 2022 Result, Cut-Off City information slip for RRB NTPC skill test exam released