Life Processes Class 10 Important Questions NCERT Notes

In CBSE Class 10 Board exam, Section-A of the exam paper includes the Multiple Choice  Questions. This MCQ section is good for scoring higher marks in the examination, To help students practice such questions we have regularly providing the chapter-wise MCQ questions based on the latest syllabus.

In this article, we are sharing some of the most important Questions based on the CBSE class 10 Science topic ” Life Processes”. So candidates of class 10 can read these questions that may appear in the class 10 board examination. All the Questions we are provided here, are well explained for a clear understanding of the concepts used.

Life Processes: Class 10

Before starting the Multiple Choice questions on “Life Processes”, let’s know some important points of this Topic…

 What is Life Processes?

All living organisms have certain characteristics that distinguish them from non-living forms. The basic processes of life include organization, metabolism, responsiveness, movements, and reproduction. In humans, who represent the most complex form of life, there are additional requirements such as growth, differentiation, respiration, digestion, and excretion.

All of these processes are interrelated. No part of the body, from the smallest cell to a complete body system, works in isolation. All function together, in fine-tuned balance, for the well-being of the individual and to maintain life. Disease such as cancer and death represent a disruption of the balance in these processes.

Read More: GK Questions for Kids: These Questions will Improve Your Child’s General Knowledge

The following are brief points of the life process:

  • Metabolism
  • Organization
  • Responsiveness
  • Reproduction
  • Movement
  • Growth
  • Respiration
  • Differentiation
  • Excretion
  • Digestion

Life Processes Class 10 Important Questions

1. Which of these organisms feed their diet in the manner of parasitic nutrition?
A. penicillium
B. plasmodium
C. Paramecium
D. none of the above
Ans. B
Explanation: In parasitic nutrition, the organism receives food from the body of another living organism without killing anyone. Parasitic nutrition is found in fungi, bacteria, some plants such as Cucuta and in some animals such as Plasmodium, the roundworm. Plasmodium also causes malaria disease.

2. Respiration and breathing in the stem of a plant through which:
A. lenticels
B. stomata
C. Root Hair
D. Air tube
Ans. A
Explanation: The trunk of plants or trees consists of lenticels for the exchange of gases in the respiratory process.

3. Which organism has a three-chambered heart?
A. Pigeon
B. Lizard
C. Fish
D. lion
Ans. B
Explanation: The lizard’s heart is three-chambered.

4. Name the blood vessel that carries blood back to the heart?
A. Vein
B. artery
C. Capillaries
D. Platelet
Ans. A
Explanation: The arteries carry blood from the heart to the body parts and the veins carry the blood from the parts of the body back to the heart.

5. Through which transportation of food takes place in plants?
A. Xylem
B. Phloem
C. Companion Sales
D. tracked
Ans B
Explanation: Plants have two tissues that aid in convection. Xylem plays a major role in the convection of water. While phloem conducts food.

6. After the wound or cut in the body, due to which the blood accumulates so that more blood does not flow from the body.
A. WBC
B. RBC
C. Platelets
D. Plasma
Ans. C
Explanation: Bleeding starts after wounds or cuts in the body. But within a few seconds or minutes, the blood cells start shrinking together and a blood clot is formed, which stops the flow of blood. These clots are formed by platelets that are in the blood cell.

7. If blood goes through force in the artery, then it expands like waves or waves, what is this condition called?
A. Heartbeat
B. Pulse
C. Blood flow
D. Ticking
Ans. B
Explanation: When blood goes through force in the artery, the artery expands which is called pulse. A person’s pulse rate is 70 to 72 per minute.
From the above quiz, we have studied various processes in organisms through questions and answers which are essential for survival.

8. Where does the process related to the digestion of food in humans begin:
A. Stomach
B. Lining Hose
C. Mouth
D. Small intestine
Ans. C
Explanation: As soon as food enters the mouth, the digestion process of food starts. The mouth includes teeth, tongue and salivary glands. The tooth bites, chews and grinds the food into small pieces. Similarly, teeth help in breaking the food into small pieces. The salivary glands contain enzymes that help in chemical digestion.

9. Explain the first enzyme in the digestive system to be mixed with food?
A. Pepsin
B. Trypsin
C. amylase
D. none of the above
Ans. C
Explanation: Salivary glands present in the mouth remove salivary amylase enzyme, which breaks down starchy food into glucose. Digestion of starch or carbohydrates starts in the mouth, therefore, amylase is the first enzyme that helps in the process of digestion.

10. Which of the following cells in biology is known as the energy currency of cells?
A. PDP
B. DTP
C. ATP
D. ADP
Ans. C
Explanation: ATP (Adenosine Tri Phosphate) is known as the energy exchange of cells.

At Exambaaz.com we are regularly providing chapter-wise important Notes for Class 10 Students, So to get all the kinds of notes and sample papers please bookmark our website. To Get daily Education news updates, follow our social media handle link is given below.

To Get the latest updates Please “JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL” 

For Latest Update Please join Our Social media Handle

Follow Facebook – Click Here
Join us on Telegram – Click Here
Follow us on Twitter – Click Here



Leave a Comment

error: Content is protected !!