{Top 20} MCQ On Jammu And Kashmir History | J&K GK

MCQ On Jammu And Kashmir History

1. Which among the following was the founder of the Karkota Dynasty?

(1) Lalitaditya

(2) Durlabhavardhana

(3) Kanishka

(4) None of the above

Ans: (2)

2. Which of the following states were conquered by Lalitaditya?

(1) Punjab

(2) Ladakh

(3) Kannauj

(4) All of these

Ans: (4)

3. Who is known as the ‘Samudragupta of Kashmir’?

(1) Gunavarman

(2) Durlabhavardhana

(3) Lalitaditya

(4) Sanghbuti

Ans: (3)

4. Who started Kashmiri Shaivism?

(1) Kshemraja

(2) Kallata

(3) Abhinavgupta

(4) Vasugupta

Ans: (4)

5. Who built the world-famous Sun Temple (Martand) in Jammu and Kashmir?

(1) Ashoka

(2) Gonanda- I

(3) Lalitaditya

(4) Jayatida

Ans: (3)

6. Spanda- Karika, the Kashmir Shaivism literary source was written by

(1) Kallata

(2) Vasugupta

(3) Somananda

(4) Utpaladeva

Ans: (1)

 7. After the end of Karkota dynasty which dynasty established its rule in Jammu and Kashmir?

(1) Utpala Dynasty

(2) Lohara Dynasty

(3) Deva Dynasty

(4) All of the above

Ans: (1)

8. Which of the following are the two important temples built by Avantivarman in Avantipura?

(1) Shiva and Ram

(2) Vishnu and Ram

(3) Shiva and Vishnu

(4) Krishna and Ram

Ans: (3)

9. Who founded the Utpala dynasty in Kashmir?

(1) Avantivarman

(2) Yashaskardeva

(3) Sangramdeva

(4) Didda

Ans: (1)

10. King Yashakara ruled between which period in Kashmir?

(1) AD 939- 948

(2) AD 938- 947

(3) AD 939- 947

(4) AD 938- 948

Ans: (1)

11. The town of Sopore in Baramulla was found during which dynasty in Kashmir?

(1) Deva Dynasty

(2) Shah Mir Dynasty

(3) Utpala Dynasty

(4) Lohara Dynasty

Ans: (3)

12. Sangram Raj was the son of

(1) Queen Didda

(2) Udairaj

(3) Yashovati

(4) Sugandha

Ans: (2)

Jammu and Kashmir Important GK Questions«Click Here»

13. Queen Didda who ruled Kashmir from 980- 1003 AD belonged to which dynasty?

(1) Lohara Dynasty

(2) Deva Dynasty

(3) Shah Mir Dynasty

(4) Gupta Dynasty

Ans: (4)

14. During the reign of which of the following Hindu king in Kashmir, Kalhana completed ‘Rajatarangini’?

(1) Harsha

(2) Bhoja

(3) Jaisimha

(4) Udairaj

Ans: (3)

15. Who was the founder of Lohara dynasty?

(1) Queen Didda

(2) Sangram Raj

(3) Udairaj

(4) Jaisimba

Ans: (2)

16. Who amongst the following was a notable king of the Deva dynasty in Kashmir?

(1) Sangramdev

(2) Sahdev

(3) Both (1) and (2)

(4) None of the above

Ans: (3)

17. When did Kalhana complete his writing ‘Rajatarangini’?

(1) AD 1089- 01

(2) AD 1148- 50

(3) AD 1129- 30

(4) AD 1128- 29

Ans: (2)

18. Who was the last Hindu ruler of Kashmir?

(1) Sahdev

(2) Udayanadeva

(3) Harsha

(4) Bhoja

Ans: (2)

19. The first Muslim ruler of Kashmir was

(1) Sultan Sadruddin

(2) Ferozshah Tughlaq

(3) Sultan Zain- ul- Abidin

(4) Akbar

Ans: (1)

20. Which ruler assume the title of Sultan Shams- ud- din?

(1) Shah Mir

(2) Zain- ul- Abidin

(3) Akbar

(4) Aurangzeb

Ans: (1)

[To Get latest Study Notes  &  NEWS UPDATE Join Us on Telegram- Link Given Below]

For Latest Update Please join Our Social media Handle

Follow Facebook – Click Here
Join us on Telegram – Click Here
Follow us on Twitter – Click Here



Leave a Comment

error: Content is protected !!