MP GK Objective Questions In English For Mp Police Constable
M.P Gk

MP GK Objective Questions In English For Mp Police Constable

MP GK Objective Questions In English

1. In which of the following districts are durries made out of rags?

1. Indore​​

2. Jhabua

3. Bhopal​​

4. Satna

Ans: Satna

2. In which place of Madhya Pradesh has the National Fertilizers Limitedestablished the first inland gas based plant on HBJ gas pipe line?

1. Vijaipur ​​

2. Katangi

3. Hatta

​​4. Neemuch

Ans: Vijaipur

3. Which of the following organizations works for the protection and encouragement of Hindi literature in Madhya Pradesh?

1. Kalidas Academy​​

2. Kala Parishad

3. Bharat Bhawan​​

4. Sahitya Parishad

Ans: Sahitya Parishad

4. Which of the following legendary characters/Gods do the Basdeva of the Baghelkhand region sing about?

1. Shravan Kumar​​

2. Shiva

3. Krishna​​

4. Arjun

Ans: Shravan Kumar

5. Which of the following districts produce diamonds?

1. Harda​​

2. Panna

3. Gwalior

​​4. Umaria

Ans: Panna

6. Which of the following art forms was inspired by the genius of Holkar Queen Ahilya Bai in the 18th century?

1. Chanderi Sarees​​

2. Tussar Textile

3. Terracotta statues​​

4. Maheshwari Sarees

Ans: Maheshwari Sarees

7. Where is the Gun Carriage Factory located in Madhya Pradesh?

1. Jabalpur​​

2. Nepa

3. Itarsi​​

4. Dewas

Ans: Jabalpur

8. When was the Satpura National Park established?

1. 1980​​

2. 1981

3. 1983

​​4. 1982

Ans: 1981

9. When was the Tansen Award founded?

1. 1980​​

2. 1981

3. 1983

​​4. 1982

Ans: 1980

10. The island of Omkareshwar is naturally shaped like:

1. Circle

​​2. Horse-shoe

3. Semi-circle​​

4. Om

Ans: Om

11. The Bhojshala temple is at:

1. Dhar​​

2. Khajuraho

3. Orchha

​​4. Omkareshwar

Ans: Dhar



12. Rajkumar Verma is a well-known:

1. Athlete

​​2. Journalist

3. Poet​​

4. Scientist

Ans: Poet

13. Chinkara is a locally made instrument used in the recitation of the Bhartrihari folk lore is actually a form of:

1. Dafli​​

2. Sarangi

3. Guitar​​

4. Tabla

Ans: Sarangi

14. Other than in Madhya Pradesh, how many other working diamond mines are there in India

1. 2​​

2. 3

3. 1

​​4. 0

Ans: 0

15. Patalkot if seen from the top of a valley appears to be in the shape of a:

1. Rectangle

2. Horse-shoe

3. Square

​​4. None of these​​

Ans: Horse-shoe

16. In which city was the Gyandoot scheme started by the Madhya Pradesh government?

1. Dhar

​​2. Datia

3. Sagar

​​4. Ratlam

Ans: Dhar

17. When was Kala Parishad established in Madhya Pradesh?

1. 1951

​​2. 1953

3. 1952​​

4. 1950

Ans: 1952

18. Which of the following is an important copper-ore producing district?

1. Betul​​

2. Gwalior

3. Rewa​​

4. Balaghat

Ans: Balaghat

19. Which of the following districts lie in the Sone Valley?

1. Sidhi

​​2. Shahdol​​

3.Both of the above

4.  None of these

Ans: Both of the above

20. Who out of the following politicians was born in Madhya Pradesh?

1. Narendra Modi​​

2. Atal Behari Vajpayee

3. Arun Jaitley​​

4. Manmohan Singh

Ans: Atal Behari Vajpayee



MP GK Objective Questions In English

21. Which place of Madhya Pradesh is the center for stone-carving?

1. Bhopal​​

2. Gwalior

3. Ratlam​​

4. Mandu

Ans: Gwalior

22. When was the banyan tree declared as the state tree by the Madhya Pradesh government?

1. 1975​​

2. 1980

3. 1981

​​4. 1982

Ans: 1981

23. Which river flows through the Madhai forest?

1. Betwa

​​2. Ken

3. Tawa

​​4. Manihar

Ans: Tawa

24. Satyadev Dubey was a renowned:

​1. Sitarist​​

2. Playwright

3. Politician

​​4. Scientist

Ans: Playwright

25. The Halali Reservoir is in the ______ District of Madhya Pradesh.

1. Vidisha

​​2. Hoshangabad

3. Bhopal​​

4. Raisen

Ans: Raisen



For The Latest Activities And News Follow Our Social Media Handles:

ये भी जाने : Madhya Pradesh Samanya Gyan

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error:
Close

please use google chrome browser for better experience

Please consider supporting us by disabling your ad blocker