CTET/UPTET 2021: TET परीक्षा में पूछे संस्कृत पेडागॉजी के ऐसे सवाल, अभी देखें

CTET/UPTET 2021 (Sanskrit Pedagogy MCQ): साल के इस अंतिम दौर में दो बड़ी शिक्षक पात्रता परीक्षाए CTET तथा UPTET आयोजित होने वाली है, शिक्षक बनने की चाह लिए लाखों अभ्यर्थी, इन दोनों परीक्षाओं में शामिल होंगे। CTET परीक्षा 16 दिसंबर 2021 से 13 जनवरी 2022 तक ऑनलाइन आयोजित की जाएगी, जबकि उत्तर प्रदेश की स्टेट टीईटी परीक्षा याने Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test (UPTET) 28 नवंबर 2021 को ऑफलाइन आयोजित होगी| चूकी परीक्षा शुरू होने में अब कुछ ही दिन शेष रह गए हैं ऐसे में परीक्षा की पक्की तैयारी के लिए अभ्यर्थी को पढ़ाई के साथ रिवीजन करना बेहद आवश्यक है। CTET तथा UPTET परीक्षा के लिए हम रोजाना सभी महत्वपूर्ण टॉपिक पर रिवीजन क्वेश्चन / मॉक टेस्ट लेकर आ रहे हैं इसी श्रंखला में आज हम “संस्कृत पेडागोजी” के संभावित सवाल लेकर आए हैं जो CTET/UPTET 2021 परीक्षा की दृष्टि से बेहद बहुत ही महत्वपूर्ण है।

Read More | CTET/UPTET 2021 संस्कृत साहित्य: पेपर में बार-बार आने वाले महत्वपूर्ण प्रश्न, परीक्षा में जरूर पढ़ कर जाए

TET परीक्षा से पहले इन सवालो को जरूर पढ़ लें— Sanskrit Pedagogy Important Questions for CTET and UPTET Exams 2021

Q.1 हरबर्टीपञ्चपदी इत्यस्य विधे: विकसितं रूपं किम् ?

(a) विश्लेषणात्मकविधिः

(b) मूल्यांकनविधिः

(c) व्याकरणविधिः

(d) व्याख्याविधि:

उत्तर – (b)

Q.2 भावभिव्यक्ते: सर्वोत्तम् साधनं विद्यते –

(a) व्याकरणम्

(b) सूत्रम्

(c)भाषा

(d) श्लोकः

उत्तर – (c)

Q.3 अभिनय: कतिविधो भवति ?

(a) द्विविधः

(b) चतुर्विधः

(c) त्रिविधः

(d) पञ्चविधः

उत्तर- (b)

Advertisement

Q.4 दृश्यश्रव्य साधनेषु प्रमुखं साधनम् अस्ति

(a) आकाशवाणी

(b) पुस्तकम्

(c) दूर्दर्शनम्

(d) श्यामफलकम्

उत्तर- (c)

Q.5 बालकेषु कल्पना शक्तेः विकासः भवति –

(a) कक्षानायक विधिना

(b) कथा कथनं विधिना

(c) भाषण विधिना

(d) वादविवाद विधिना

उत्तर- (b)

Q.6 संस्कृत भाषा शिक्षणे अनुवाद विधिः कः उच्चयते –

(a) सूत्रविधि:

(b) व्याकरणविधिः

(c) भण्डारकर विधिः

(d) पारायणविधिः

उत्तर – (c)

Q.7 व्यापकंवचनम्अधोलिखितेषुकेनसहसम्बद्धनास्ति?

a. एतेन पठनस्य अधिकम् आनन्दः लभ्यते।

Advertisement

b. एतेन सूक्ष्मविषयाणां पठनं भवति येन गभीरः वोधः भवति।

c. एतेन भाषाधिगमस्य वृद्धि: भवति ।

d. एतत् पाठस्य सामान्यबोधार्थम् अस्ति।

उत्तर– b

Q.8 कुशाग्र – समान्य – महबुद्धि छात्राणां कृते कः सिद्धान्तः समुपयुक्त ?

(a) वैयक्तिकभिन्नतायाः सिद्धान्तः

(b) अनुपात कृम योश्च सिद्धांतः 

(c) समवाय सिद्धांत:

(d) मौखिक कार्यस्य सिद्धातः

उत्तर- (a)

Q.9 दृश्यसाधनानां सर्वोत्तमं साधनम् वर्तते ?

(a) श्यामफलकम्

(b) पुस्तकम्

(c) चलचित्रम्

(d) नाटकम्

उत्तर-(a)

Q.10 संस्कृत शिक्षण मूल्यांकनस्य साधनभूताः भवन्ति –

(a) बुद्धिपरीक्षाः

(b) अभिरुचि परीक्षा:

(c) आसक्तिपरीक्षाः

Advertisement

(d) उपर्युक्ताः सर्वाः

उत्तर- (d)

Q.11 लेखनस्यप्रक्रिया- उपगमस्यलक्ष्यम्अस्ति

a. केवलं प्रक्रियायाम्

b. केवलं परिणामें

c. उभयं प्रक्रियायां परिणामे च

d. सुंदरहस्ताक्षरप्रयोगे

उत्तर – c

Q.12 लघुकाष्ठखण्डस्य व्यवहार: कुत्र क्रियते

(a) वस्तुनिष्ठ परीक्षायाम्

(b) शलाका परीक्षायाम्

(c) निबंधपरीक्षायाम्

(d) अन्त्याक्षपरीक्षायाम्

उत्तर -(b)

Q.13 उपचारात्मकं शिक्षणं कर्तुं शक्यते-

(a) मूल्यांकनेन

(b) पाठ्यपुस्तकेन

(c) गुरूमुखेन

(d) न केनापि

उत्तर – (a)

Advertisement

Q14 वस्तुनिष्ठ परीक्षायाः प्रकारः भवन्ति –

(a) बहु समाधान प्रश्नाः

(b) रिक्त स्थानपूरणम्

(c) सत्यासत्य निर्णय:

(d) उपर्युक्ताः सर्वेः

उत्तर -(d)

Q.15 संस्कृत भाषा शिक्षणानां विकास: भवति –

(a) कौशलैः

(b) नाटकैः

(c) पठनैः

(d) दर्शनैः

उत्तर-(a)

Q.16 छात्रस्य ज्ञानात्मक क्षेत्रस्य परीक्षणं कर्तुं शक्यते-

(a) अध्ययनेन

(b) परीक्षया

(c) पाठ्‌यपुस्तकेन

(d) भाषणेन

उत्तर – (b)

Q.17 संस्कृतभाषाशिक्षणे प्रथमं मौखिक कार्यम ततः लिखितकार्यं च भवेत् । इत्यत्र संस्कृतभाषाशिक्षण सिद्धान्तः कः?

(a) रुचे: सिद्धान्ता:

Advertisement

(b) बहुमुखी सिद्धांत:

(c) अनुपातस्य क्रमस्य च सिद्धांतः

(d) सक्रियताया: सिद्धांतः

उत्तर- (c)

ये भी पढ़ें…

UPTET 2021 Sanskrit Practice Set 2: परीक्षा में अक्सर पूछे जाते हैं संस्कृत व्याकरण की यह सवाल, अभी पढ़े

UPTET 2021 Level 1 & 2: Sanskrit Practice Set Paper, परीक्षा मे पूछे जाते है संस्कृत व्याकरण के ये सवाल, इन्हें जरूर पढ़ लें

यहा हमने CTET/UPTE परीक्षा के लिए  Sanskrit Pedagogy MCQ का अध्ययन किया है। सभी TET परीक्षाओ की नवीनतम जानकारी के लिए हमारे टेलीग्राम चैनल के सदस्य जरूर बने Join Link नीचे दी गई है।

Join us on Telegram – Click Here
Follow us on Twitter – Click Here

Leave a Comment

error: Content is protected !!