SSC Junior Engineer Civil Questions || Important 15 MCQ

Advertisement

SSC JE Civil Engineering Questions

Q1. Which of the following represents the crushing strength (MPa) for the good quality stone that is used in the construction of buildings?

(a) Less than 20
(b) 20 to 60
(c) 60 to 80
(d) Greater than 100
Answer: Greater than 100

Q2.The reason behind the low expansion and shrinkage of the plywood is _____.

(a) plies are placed at the right angles with each other
(b) they are glued under the high pressure
(c) they are held in the position with the help of adhesives
(d) they are prepared with the help of veneers
 Answer: plies are placed at the right angles with each other

Q3. The slump test is performed to check the _____.

(a)  presence of water in cement
(b)  the ratio of concrete ingredients
(c) temperature resistance
(d) workability of concrete
Answer: workability of concrete

SSC JE syllabus 2020 pdf download«Click Here»

Q4.For M 25 grade concrete, the split tensile strength in terms of percentage of its compressive strength is _____.

(a) 7 to 11%
(b) 18 to 28%
(c) 28 to 38%
(d) 38 to 48%
Answer: 7 to 11%

Q5.Which of the following is determined with the help of Le Chatelier’s device?

(a) Abrasion resistance
(b) Chemical resistance
(c) Soundness
(d) Strength
Answer: Soundness

Q6. The type of mortar that is used for the construction works carried out in the water-logged area is _____.

(a) cement mortar
(b) loose mortar
(c) mortar of very low consistency
(d) mortar having a high w/c ratio

Answer: cement mortar

Q7. Distempers are generally used to coat _____.

(a)  compound wall
(b) external concrete surfaces
(c)  the interior surface which is not exposed to an environment
(d) woodworks
Answer: interior surface which is not exposed to an environment

Q8. Which of the following is commonly used as a retarder in cement?

(a) Calcium sulfate
(b) Gypsum
(c) Potassium carbide
(d) Sodium chloride
 Answer: Gypsum

SSC JE Recruitment 2020 Exam Date«Click Here»

Q9.In the process of hydration of OPC, to complete all chemical reactions, the water requirement (expressed as the percentage of cement) is _____.

(a) 5 to 8%
(b) 8 to 16%
(c) 20 to 25%
(d) 35 to 45%

Answer: 20 to 25%

Q10. Which of the following is examined to determine the age of timber?

(a) Annular ring
(b) Sapwood
(c) Pith
(d) Timber defects
 Answer: Annular ring

Q11.Which one of the following methods is used for the approximate estimation?

(a) Both central line and short wall and longwall method
(b) Central line method
(c) Plinth area method
(d) Short wall and longwall method
 Answer: Plinth area method

Q12. Accuracy in the measurement of the thickness of the slab or sectional dimension of column and beam (in centimeter) should be _____.

(a) 0.5

(b) 1

(c) 5

(d) 10
Answer: 0.5

Q13. Deduction at the T-junction of the wall for the total length of the central line is _____.

(a)half of the thickness of the wall
(b) no deduction
(c) thickness of wall
(d) twice of the thickness of the wall
Answer: half of the thickness of the wall

Q14. For estimation of the painted area of semi corrugated asbestos cement sheets, a percentage increase in area above plain area is _____.

(a) 0.1

(b) 0.14

(c)0.2

(d) 0.25
Answer: 0.1
 
Q15. Scrap value of a property may be _____.

(a) both negative or positive
(b) constant
(c) negative
(d) positive
Answer: both negative or positive

[To Get latest Study Notes  Join Us on Telegram- Link Given Below]

For Latest Update Please join Our Social media Handle

Follow Facebook – Click Here
Join us on Telegram – Click Here
Follow us on Twitter – Click Here



Advertisement
Advertisement
Advertisement

Leave a Comment

error: Content is protected !!