Periodic Table Online Test For Railway NTPC | General Science Quiz

Periodic Table Online Test

प्रिया, अभ्यार्थियों आज के इस टेस्ट सीरीज में हम आपके लिए General Science (सामान्य विज्ञान) के अंतर्गत Periodic Table से संबंधित ऑनलाइन टेस्ट(Periodic Table Online Test For Railway NTPC) लेकर आए हैं। जैसा की आप सभी को पता होगा कि रेलवे भर्ती बोर्ड द्वारा विभिन्न पदों जैसे RRB NTPC, RRB Group D पर भर्ती प्रक्रिया चल रही है। रेलवे द्वारा लगभग वर्ष 2019 में RRB Group D 1,27,278 पदों पर परीक्षा बहुत जल्द प्रारंभ हो जाएगी तो इसी को ध्यान में रखते हुए  यह General Science Quiz(periodic table quiz) आपके लिए लेकर आए हैं, जो आपके लिए बहुत ही उपयोगी साबित होगा।  

1. Find the successive elements of the periodic table with ionisation energies, 2372, 520 and 890 kJ per mol respectively

(a) Li, Be, B

(b) H, He, Li

(c) B, C, N

(d) He, Li, Be

Answer: (d)

2. In the modern periodic table, the number of period of the element is the same as

(a) principal quantum number

(b) atomic number

(c) azimuthal quantum number

(d) atomic mass

Answer: (a)

3. The correct order for the size of I, I+, I is

(a) I > I > I+

(b) I > I> I

(c) I > I > I+

(d) I+ > I > I

Answer: (c)

4. For the same value of n, the penetration power of orbital follows the order

(a) s = p = d = f

(b) p > s > d > f

(c) f < d < p < s

(d) s < p < d < f

Answer: (c)

5. Which of the reactions will need the maximum amount of energy?

(a) Na → Na+ e

(b) Ca+ → Ca++ + e

(c) K+ → K+ ++ e

(d) C2+ → C3+ + e

Answer: (c)

6. Which of the following statements is incorrect?

(a) I.E.1 of O is lower than that of N but I.E.O is higher than that of N

(b) The enthalpy of N to gain an electron is almost zero but of P is 74.3 kJ mol-1

(c) isoelectronic ions belong to the same period

(d) The covalent radius of iodine is less than its Van der Waal’s radius

Answer: (c)

7. The correct order of electronegativity is

(a) Cl > F > O > Br

(b) F > O > Cl > Br

(c) F > Cl > Br > O

(d) O > F > Cl > Br

Answer: (b)

8. Two different beakers contain M1-O-H, and M2-O-H solutions separately. Find the nature of the two solutions if the electronegativity of M1 = 3.4, M2 = 1.2, O = 3.5, H = 2.1

(a) acidic, acidic

(b) basic, acidic

(c) basic, basic

(d) acidic, basic

Answer: (d)

9. Which one is the most acidic among these?

(a) MgO

(b) CaO

(c) Al2O3

(d) Na2O

Answer: (c)

10. Which one will have the highest 2nd ionisation energy?

(a) 1s2s2p3s1

(b) 1s2s2p4

(c) 1s2s2p6

(d) 1s2s2p3s2

Answer: (a)

Other Quiz:दोस्तों इस टेस्ट सीरीज में हमने जाना General Science (सामान्य विज्ञान) के अंतर्गत Periodic Table(periodic table quiz) से संबंधित ऑनलाइन टेस्ट (Periodic Table Online Test For Railway NTPC) अगर आप अन्य किसी विषय पर टेस्ट प्राप्त करना चाहते हैं, तो नीचे कमेंट बॉक्स में कमेंट करके बता सकते हैं।  आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए आपको बहुत-बहुत शुभकामनाएं!!

science g.k (Free) mock test

Biology online mock test in Hindi/ English

Science Quiz (Online Test) For RRB NTPC

Leave a Comment

error: Content is protected !!