CTET 2021 English Pedagogy Booster for Paper 1 & 2: इन सवालों का जवाब देकर, चेक करें अपनी तैयारी का लेबल

CTET 2021 (English Pedagogy Practice Set for CTET): केंद्रीय माध्यमिक शिक्षा बोर्ड (CBSE) के द्वारा आयोजित केंद्रीय शिक्षक पात्रता परीक्षा (CTET) के शुरू होने में अब गिने-चुने दिन ही बाकी है, जो उम्मीदवार सरकारी स्कूलों में अध्यापक बनना चाहते हैं, उन्हें परीक्षा से पूर्व अपनी तैयारी को अंतिम रूप देने की आवश्यकता है, एक्सपर्ट के अनुसार परीक्षा में अच्छे अंक अर्जित करने के लिए उम्मीदवारों को  प्रीवियस ईयर पेपर्स सॉल्व करने के साथ-साथ अपने पढ़ें हुए टॉपिक्स का रिवीजन करना बेहद आवश्यक है, आप पिछले वर्षों के प्रश्न पत्रों को पढ़कर भी आसानी से अपनी तैयारी का लेबल बढ़ा सकते हैं।

परीक्षा की तैयारी कर रहे उम्मीदवारों को अपना रिवीजन शुरू कर देना चाहिए। हम रोजाना CTET परीक्षा के विभिन्न टॉपिक्स पर मॉक टेस्ट/ रिवीजन क्वेश्चन शेयर कर रहे हैं और इसी श्रंखला में आज हम CTET पेपर 1 तथा पेपर 2 हेतु इंग्लिश पेडगॉजी के कुछ महत्वपूर्ण संभावित प्रश्न शेयर कर रहे हैं। आपको बता दें कि परीक्षा में इंग्लिश भाषा सेक्शन से 30 सवाल पूछे जाते हैं जिसमें से 15 प्रश्न पेडगॉजी (Pedagogy of Language Development) से संबंधित होते हैं  ।

परीक्षा में पूछे जा सकते हैं, इंग्लिश पेडगॉजी के यह सवाल- English Pedagogy Practice Set for CTET Paper 1 & 2

Q1. A Hindi speaking teacher gets spotted in a primary school which is situated in a remote area of Rajasthan. since she doesn’t know the local language, she faces lots of problems. she should.

(a) try to get a posting to a Hindi- speaking area.

(b) focus on the textbook as a source of standard Hindi.

(c) use a child’s language as a resource while teaching.

(d) encourage the community to learn standard Hindi.

Ans- (c)

Q2. A constructive approach to language learning promotes –

(a) A child-centred approach

(b) classroom noise

(c) A teacher-centred

(d) culture of silence

Ans- (a)

Q3. silent reading promotes mastery over

(a) listening

(b) writing

(c) speaking

(d) vocabulary

Ans-(d)

Q4. During reading, if a student is piercing information together as they read a text keeping track of what is happening he/ she is-

(a) inferring

(b) skimming

(c) paraphrasing

(d) synthesizing

Ans-(d)

Q5. Problems of speaking errors of the students can be easily solved through-

(a) dictionary

 (b) textbooks

(c) dictation

(d) teaching aids

Ans-(c)

Q6. The tail question also refer to-

(a) follow-up question

(b question tag

(c) insignificant question

(d) most important question

Ans- (b)

Q7. which of the following literally means ‘anecdotes”?

(a) detailed information

(b) brief information

(c) brief events and episodes

(d) collection of evidence

Ans- (c)

Q8. in remedial teaching-

(a) teaching is carried out continuously.

(b) teaching and testing are carried out.

(c) the teaching of difficult topics is carried out.

(d) teaching testing and Reteaching are carried out.

Ans- (d)

Q9. two words have identical sound and spelling, what not related in meaning, it is known as –

(a) Homograph

(b) polysemy

(c) homephone

(d) homonym

Ans- (d)

Q10. A mental block means-

(a) lack of interest

(b) lack of opportunities

(c) learning disability

(d) all of these

Ans- (b)

Q11. note-taking is done-

(a) during extensive reference work

(b) while writing an essay

(c) during a lecture

(d) while reading a review

Ans- (c)

Q12. in mother tongue learning habits are formed –

(a) willingly

(b) unconsciously

(c) immediately

(d) regularly

Ans-(b)

Q13. methods or approaches to be adopted to teach a language are determined by-

(a) the aim of teaching the language

(b) the scope of teaching the language

(c) the syllabus of teaching in the language

(d) none of these

Ans-(a)

Q14. the main cause of learning disability is :

(a) emotional disturbance

(b) behavioural disturbance

(c) cerebral dysfunctions

(d) all of these

Ans- (d)

Q15. the aim of prose teaching is to develop-

(a) critical thinking

(b) comprehension ability

(c) interest in reading

(d) all of these

Ans – (d) 

Also Read| Model set Paper: English Pedagogy Practice Questions

यहा हमने CTET English Pedagogy Practice Test Series (English Pedagogy for ctet) के कुछ महत्वपूर्ण सवालो का अध्ययन किया है। CTET सहित सभी TET परीक्षाओ की ऐसी ही अन्य महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त करने के लिए आप हमारे Social Media Handle को जरूर फॉलो करें। आप CTET परीक्षा से संबन्धित किसी भी जानकारी के लिए नीचे कमेंट करके अपने प्रश्न पूछ सकते है।

Follow Facebook – Click Here
Join us on Telegram – Click Here
Follow us on Twitter – Click Here

Leave a Comment

error: Content is protected !!