Teachers Exam Notes

Sanskrit Sahitya Question Answer For TET Exam | संस्कृत साहित्य महत्वपूर्ण प्रश्न

संस्कृत साहित्य के महत्वपूर्ण प्रश्न

 इस पोस्ट में हम संस्कृत साहित्य से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर (Sanskrit Sahitya Question Answer) का अध्ययन करेंगे। जो शिक्षक भर्ती परीक्षा जैसे MPTET,UPTET,CTET,UPTGT,JTET हेतु अत्यंत महत्वपूर्ण है. यदि आप भी शिक्षक भर्ती परीक्षा की तैयारी कर रहे हैं, तो इन प्रश्नों का अध्ययन अवश्य करें क्योंकि इससे संबंधित प्रश्न परीक्षा में पूछे जाते हैं। आशा है यह प्रश्न आपके लिए उपयोगी साबित होंगी। 

Sanskrit Sahitya Question Answer

प्रश्न1 कालिदास (Kalidas) कृत रूपकानां संख्या ?

उत्तर-

प्रश्न2 शिवराजविजये शिव इत्यस्य तात्पर्य ?

उत्तर-  शिवाजी

प्रश्न3 भवभूते आश्रयदाता क: ?

उत्तर- यशोवर्मा

प्रश्न4 “समय एव करोति बलाबलं”पंक्ति अस्ति ?

उत्तर- शिशुपालवधस्य

प्रश्न5 भव्यं रक्षति भवितव्यता कस्य रूपकस्य पंक्ति अस्ति?

उत्तर- मुद्रा राक्षसस्य

प्रश्न6 रामायणे सर्वाधिक श्लोक अस्मिन् काण्डे अस्ति ?

उत्तर- युद्धकाण्डे

प्रश्न7 वीरदत कस्य पिता आसीत ?

उत्तर- दण्डीन:

प्रश्न8 मुद्राराक्षसस्य नायक: क: ?

उत्तर-  चाणक्य

प्रश्न9 तावद् भा भारवेर्भाती यावनमाघस्य नोदय: कस्य उक्ति?

उत्तर- धनपालस्य

प्रश्न10  नास्ति पुत्रसम:प्रिय: कस्मिन् महाकाव्ये पंक्तीयं ?

उत्तर- रामायणे

प्रश्न11  सुग्रीवस्य भार्या आसित ? 

उत्तर- रूमा

यह भी जाने – शरीर के अंगों के नाम संस्कृत में




 प्रश्न12 वाल्मीकि रामायणे कस्य छंदस्य प्रधानता अस्ति ?

उत्तर- अनुष्टुप

 प्रश्न13  वरदा नदी वर्णीतं अस्ति ?

उत्तर- मालविकाग्निमित्रे

 प्रश्न14 छन्दक कस्य पात्रम् अस्ति ?

 उत्तर- बुधचरितस्य

 प्रश्न15 दुःखं न्यासस्य रक्षणम् संबंधितों अस्ति ?

उत्तर- स्वप्नवासवदतम

 प्रश्न16 मृच्छकटिके बौद्धभुक्षुकस्य नामासीत ?

उत्तर-  संवाहक

 प्रश्न17 उतररामचारिते चंद्रकेतो: सारथि अस्ति ?

उत्तर- सुमन्त्र

 प्रश्न18  भवभूते: प्रकरणं अस्ति ?

उत्तर- मालतीमाधव

 प्रश्न19  उत्तररामचरितस्य पञ्चम् अंकस्य नामस्ति ?

उत्तर- कुमारविक्रम

 प्रश्न20 ब्राह्मण नायकोस्ति ?

उत्तर-  मृच्छकटिके



For The Latest Activities And News Follow Our Social Media Handles:

ये भी जाने:

 

Tags

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error:
Close