Top 50 Bihar GK Important Question For BPSC In English

Bihar GK Question For BPSC In English

1. Who was the first chairman of the Bihar Public Service Commission?

 Ans: Rajdhani Sinha

2. Where are Kakolat Waterfalls located? 

Ans: Nawada

3.Where is the Badi Parvati Devi Temple, one of the 51 Shaktipeeths of Goddess Durga located?

 Ans: Patna

4. Where is Buddha Memorial Park built?

 Ans: Patna

5. Where is Ghodakatora lake situated? 

Ans: Nalanda 

6. On which tree is the Laccifer lacca insect found?

 Ans: Lac tree 

7. How many tourist circuits have been recognized by the Bihar Tourism Ministry? 

Ans:

8. What has the Greek traveler ‘Magasthenese’ referred to Patliputra as in his book ‘Indica’? 

Ans: Polibrotha

9. Which site of Bihar has been recently included in UNESCO’s World Heritage Sites? 

Ans: Nalanda Mahavihara 

10. Where is the 400-year-old Chaitnya Mahaprabhu Temple located?

 Ans: Patna City

11. Who was the founder of the Bihar School of Yoga (Munger)? 

Ans: Swami Satyanad Saraswati (1963)

Click Here: Bihar GK For Bihar Police Exam 2020

12. Where is the Khanqah built by Hazrat Makhdum Shah in the 13th century located? 

Ans: Fulwari Sharif, Patna 

13. When was the Bihar Public Grievance Redressal Act- 2015 implemented? 

Ans: 28th August 2015

14. Where is Kesariya, the site where Bhuddha’s pillar was found in the excavation, located?

Ans: East Champaran

15. Where is Katragarh?

 Ans: Muzaffarpur

16. Where is the tomb of Malik Ibrahim Bayan? 

Ans: Bihar Sharif 

17. What is the total length of National Highways in Bihar? 

Ans: 4,595 km 

Bihar GK One Liner Questions For Bihar Police‹‹‹‹Click Here

18. The red sandstones used in building the Royal Palace in Mauryan era were from which place? 

Ans: Chunar in Uttar Pradesh 

19. During the rule of which Karnat king was the register management developed?

 Ans: Hari Singh

20. Where is Mundeshwari Temple located?

 Ans: Kaimur 

21. When were Begusarai, Munger, Purnea, and Katihar awarded municipal corporation?

Ans: In 2009 

22. Where is Kanwar Lake located? 

Ans: Begusarai 

23.When did Bihar Public Service Commission become functional?

 Ans: 1st April 1949 

24. Where is the Shiva temple of Koteshwar Nath situated?

 Ans: Jahanabad

25. Who is the author of ‘Gehu Aur Gulab’?

 Ans: Ramavriksha Benipuri (1994)

26. Which place is known as the silk city of Bihar?

 Ans: Bhagalpur 

27 Where is Nakti Lake situated?

 Ans: Jamui 

28. Which soil is rich in iron? 

Ans: Red-yellow soil 

29.In which inscription has Ashoka mentioned the causality of the Kalinga war? 

Ans: Shila Rajadesh 

30. Which Sikh guru was born in Patna? 

Ans: Guru Gobind Singh

31. How many national parks are there in Bihar? 

Ans: 1

32. When was the student tree plantation scheme launched in Bihar? 

Ans: 15th August 2006

33. In which financial year the Bihar government started the Bihar Homeland Scheme?

Ans: 2010- 11 

34. Where is the Buddha Samyak Darshan Sangrahalaya located?

 Ans: Vaishali 

35. What is the rank of Bihar based on the total area? 

Ans: 10th

36. According to which scholar the main reason behind the battle of Kalinga was to acquire the region of elephants?

 Ans: Kautilya 

GK Question of Bihar In Hindi‹‹‹Click Here

37. Where is Udaypur Lake situated in Bihar? 

Ans: West Champaran

38. Under whose leadership the Bihar Youth Association was formed in the Bihar student conference?

 Ans: Prof. Gyan Saha 

39. Who built the Birla Mandir, Patna? 

Ans: Rajbaldev Dasji Birla 

40. The insect is reared on the leaves of the Arjun tree for which kind of silk production? 

Ans: Tasar silk 

41. Under which scheme a sewerage treatment plant and advanced water treatment network will be set up in Bihar? 

Ans: Smart Ganga City Yojna

42. After which battle, Lord Clive and Mughal Emperor Shah Alam- II signed a treaty on 12th August 1765 in Allahabad which gave the Diwani rights to the company in Bihar, Bengal, and Orissa? 

Ans: Battle of Buxar 

43. Sulphur is extracted from which mineral?

 Ans: Pyrite 

44. Which Buddhist pillar is also known as Raja Ban ka Deora?

 Ans: Buddha Stupa in Kesariya 

45. Where in Patna the remains of the Royal Palace of Mauryan era have been found? 

Ans: Kumhrar  

46. Padmashri Siya Devi, Kaushalya Devi, Ganga Devi, Jagdamba Devi, Bhagwati Devi, Maina Devi, Laal Baba and Shahshikala belong to which field? 

Ans: Mithila art

47. Which artist’s painting have been exhibited in Japan?

 Ans: Shashikala Devi 

48. Which fish has been named the state fish?

 Ans: Deshi Magur

49. Which Muslim ruler banned the Hindu pilgrimage?

 Ans: Akbar 

50. Which Maithili author received the Sahitya Academy Award for his first book in the year 2000? 

Ans: Saketanand

Related Post:

For Latest Update Please join Our Social media Handle

Follow Facebook – Click Here
Join us on Telegram – Click Here
Follow us on Twitter – Click Here



Leave a Comment

error: Content is protected !!