संस्कृत व्याकरण: Sanskrit Grammar objective Questions

Sanskrit Grammar objective Questions: इस आर्टिकल में हम संस्कृत व्याकरण से संबंधित बहुविकल्पीय प्रश्न का अध्ययन करेंगे जो कि इस प्रकार है।

संस्कृत व्याकरण के प्रश्न उत्तर

Q1.  विंशते:आसन्ना इत्यस्य समस्त विग्रहो भविष्यति ?

(a) विंशान्ना:

(b) आसन्नविंशा:

(c) आसन्नविंशम्

(d) आसन्नविंशति

उत्तर – (b)    

Q2. निम्नांकितेषु मध्यमपदलोपी तत्पुरुषस्योदाहरणमस्ति ?

(a)  देवब्राह्मण:

(b) व्याघ्रि

(c)ज्ञानप्रदानम्

(d) पाणौकृत्य

उत्तर – (a)

Q3. सविप्रम् इति कस्य अर्थस्य उदाहरणमस्ति ?

(a) अन्तस्य

(b) सम्पते:

(c) साकल्यस्य

(d) सादृश्यस्य

उत्तर – (b)

Q4. प्र+ऊढ:=प्रौढ़:,प्र+ऊढवान= ?

(a) प्रौढ़वान

(b) प्रोढवान

(c) उभय

(d) कोsपि न

उत्तर – (b)

Q5. उद्+स्थानम् अत्र सन्धि: वर्तते ?

(a) शचुत्व

(b) परसवर्ण

(c) पूर्वसवर्ण

(d) जशत्व

उत्तर – (c)

  Q6. संधे दृष्टया असमुहित शब्द: अस्ति ?

(a) रामयणम्

(b) गायिका

(c) भावुक:

(d) चयनम्

उत्तर – (a)

ये भी पढे:- संस्कृत के सभी पर्यायवाची शब्द

Q7. निम्नांकितेषु संज्ञाविधायक सूत्रं नास्ति ?

(a) वृद्धिरादैच

(b) हलन्त्यम्

(c) अक:स्वर्णे दीर्घ

(d) उच्चैरुदात्त:

उत्तर – (c) 

Q8. संस्कृत में अजादि उपसर्ग कितने है ?

(a) 12

(b) 7

(c) 22

(d) 15

उत्तर – (d)

»संस्कृत विलोम शब्द लिस्ट

Q9. सन्धि पदः किम् लिंग स्यात्?

(a) पुल्लिंग

(b) स्त्री लिंग

(c) नपुंसक लिंग

(d) सर्वे लिंग  भवति

उत्तर -(a)

Q10. लते + इमे कः संधि?

(a)  अयादि  संधि

(b)  पूर्व रूप संधि

(c)  पर रूप  संधि

(d)  प्रकृति भाव

उत्तर – (d) 

Related articles :

[To Get latest Study Notes  &  NEWS UPDATE Join Us on Telegram- Link Given Below]

For Latest Update Please join Our Social media Handle

Follow Facebook – Click Here
Join us on Telegram – Click Here
Follow us on Twitter – Click Here

Leave a Comment

error: Content is protected !!